Hallo vrienden,
Ik heb besloten het maar gewoon te gaan doen, een nieuwsbrief sturen naar alle mailadressen die zich ooit via mijn websites edwardhendriks.nl of doyoucopy.nl hebben aangemeld.
Het kan een tijdje geleden zijn dat je wat van me hebt gehoord (sorry daarvoor!), maar jouw e-mail stond ook op die lijst, vandaar dat je nu mijn Substack-nieuwsbrief ontvangt.
Je kunt je natuurlijk altijd uitschrijven via de link onder aan elke mail, maar ik hoop dat je gezellig even blijft.
Waarom een nieuwe nieuwsbrief?
Vorige week schreef ik dit op mijn blog:
Ik zit een beetje in dubio. Bloggen op je eigen website is natuurlijk verre van ‘dood’, maar is wel ingehaald door ‘nieuwsbrieven’. Ja, dat is hipper dan het klinkt. De laatste jaren zijn platforms die het mogelijk maken om direct je doelgroep via e-mail te bereiken – zoals Substack en Beehiiv – flink in opkomst. Voor sommigen is het zelfs een heus bedrijf geworden, waarmee ze hun geld verdienen.
Natuurlijk kun je ook gewoon bloggen en dan wekelijks automatisch (via een RSS-feed) je nieuwste blogs naar je mailinglijst sturen. Dat is hoe ik het tot nu toe doe. Dat werkt op zich wel, maar de groei is – op z’n zachts gezegd – niet spectaculair.
Voor nieuwe aanwas ben ik toch aangewezen op nieuwe mensen die mijn blog spontaan vinden. Of die ik ernaartoe weet te dirigeren via mijn relatief spaarzame posts op sociale media. Ik maak niet gebruik van het hefboomeffect…
Je kunt het hele blogartikel hier lezen.
Ik besloot mijn betoog met de overweging om het toch maar eens te proberen. En dat is eigenlijk ook wel het beste als je niet zeker weet of iets werkt of niet.
Voor de duidelijkheid: ik stop dus met de automatische mailtjes met daarin de eerste alinea van een nieuw blogartikel dat ik op mijn website heb gezet. In plaats daarvan ontvang je deze mail, met daarin een paar kortere onderwerpen en soms misschien een wat langer artikel.
Daarnaast blijf ook ook artikelen op mijn blog plaatsen, want ik zou het niet leuk vinden als ik dat zou laten wegkwijnen. Meer dan 400 blogs die ik daar heb geplaatst, hebben me de afgelopen bijna 15 jaar heel wat opdrachten en verkochte cursussen opgeleverd… Maar wie weet, misschien werkt dit wel beter.
In deze nieuwsbrief van Substack wil ik wat persoonlijkere verhalen gaan vertellen. En ook wat verhalen die soms wat minder met mijn (zakelijke) website te maken hebben. Het hoeft niet altijd over copywriting, schrijven of online ondernemen te gaan, wat mij betreft.
Laat gerust weten wat je zelf graag in deze nieuwsbrief zou willen lezen. Ook als je misschien toch de voorkeur geeft aan leerzame of inspirerende blogs over bovengenoemde onderwerpen op mijn blog. Misschien vind je hem te lang of te kort, alle feedback is welkom.
Ik moet het allemaal nog een beetje uitzoeken, dus ik ben benieuwd naar jullie reacties. Je kunt ze hieronder achterlaten of me een berichtje sturen.
Zo heb je altijd wat te doen in je schrijfbedrijf
Dus je bent (tekst)schrijver, copywriter, auteur? (En dat zijn we toch allemaal weleens?) Dan herken je dit: een knipperende cursor en een leeg scherm dat je spottend aanstaart. Hier zijn wat tips om in de flow te blijven.
Creativiteit is een raar ding. Het ene moment stroomden de woorden uit je toetsenbord. Het andere moment heb je niet eens meer zin om naar je schrijfsel om te kijken. Het is makkelijk om de moed te verliezen. Hoe zorg je ervoor dat je het schrijfbijltje er niet bij neer gooit?
Dit zijn de tips die voor mij goed werken.
1. Schrijf elke dag
Vooral voor langere schrijfwerken zoals thrillers van romanlengte is dit een belangrijke tip gebleken. Het is net als met sporten. You have to show up. Elke dag weer. Ook als heb je weinig inspiratie en heb je maar een paar zinnen aan je werk toe te voegen, doe het alsnog.
Als je het laat liggen, wordt het veel moeilijker op het weer op te pakken. Zo heb ik nu nog steeds een manuscript van meer dan 100.000 woorden liggen, waar ik al langer dan een jaar terug afstand van heb genomen. Nu kan ik me er bijna niet meer toe zetten om er weer aan te gaan schrijven.
Tuurlijk, soms moet je een verhaal wel even laten liggen. Zoals wanneer je die eerste versie eenmaal hebt geschreven. Maar dat betekent niet dat je helemaal niets gaat doen. Focus je in zo’n geval op een andere schrijfklus.
2. Zorg dat je meerdere schrijfprojecten tegelijkertijd hebt lopen
Dat brengt me meteen bij mijn 2de punt: zorg voor meerdere schrijfprojecten tegelijkertijd. Als je een pauze wilt voor het ene project, kun je meteen door met het andere. En als je vast zit met je verhaal, kun je altijd nog verder met een blogartikel of een nieuwsbrief.
Iedereen die regelmatig schrijft weet: het ene moment kun je je gedachten bijna niet bijhouden met je toetsenbord, het andere moment lijkt geen woord uit je vingers te komen. Dat is normaal. Dat is hoe het nu eenmaal werkt.
Het helpt enorm als je een paar uiteenlopende schrijfklussen hebt, waar je je op kunt richten. Zodat je gemoedstoestand van die dag bij je schrijverij past. Een lang verhaal, een kort verhaal, een blogpost, een thriller, non-fictie, een cursus… Het kan allemaal.
Dat geldt eigenlijk ook voor commerciële klussen die je voor klanten doet. Soms gaat het makkelijk, een andere keer moeizaam. Het is dan fijn als er meerdere klussen zijn. Je zult ook merken: als je even iets anders gaat schrijven, komt de inspiratie voor dat andere project wel weer terug.
3. Stop op tijd met schrijven
Misschien herken je ook dit: je schrijft net zo lang door totdat je niet meer weet hoe het verder moet. Niet doen! De beste resultaten met schrijven bereik je als je stopt wanneer je nog weet hoe het verder moet. Als er nog woorden en zinnen in je vingers zitten.
Je zorgt er met deze methode voor dat je jouw inspiratie niet uitput. Als je eerder stopt, weet je hoe je de volgende dag verder moet gaan. Schrijf gewoon in een paar korte regels op wat je de volgende dag moet schrijven. Herhaal dit als het mogelijk is elke dag.
Het is heerlijk om ’s ochtends te kijken naar de ‘prompts’ die je de vorige dag voor jezelf hebt opgeschreven om zo meteen verder te kunnen schrijven.
4. Lees ook veel
Lezen is óók schrijven. Als ik een tijdje niet lees, gaat het schrijven moeilijker. Ik maak dus tijd voor lezen. Die tijd kun je makkelijk weghalen van je Netflix-tijd of je scroltijd door sociale media.
Een goed boek opent je brein en geeft je direct weer nieuwe ideeën. En van een slecht boek kun je in ieder geval leren hoe het niet moet.
Behalve voor schrijven, gelden de bovenstaande tips misschien ook wel op meer terreinen. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Laat me gerust ook weten wat jouw tips zijn om niet met die knipperende cursor en dat lege scherm te worden geconfronteerd.
Nieuw kort verhaal: Space Oddity
Daar ben ik eindelijk weer eens met een nieuw kort verhaal. Het is een verhaal over tijdreizen, een onderwerp dat mij en vele anderen blijft fascineren. Het verhaal is sinds het begin van deze maand te downloaden via de bekende kanalen.
Wat als ik je zou vertellen dat de eeuwige jeugd bestaat? Zou je nieuwsgierig zijn? Zou je het wormgat in de tijd opzoeken om je weer jong te voelen? En welke prijs zou je daarvoor willen betalen? Wouter is een eind-veertiger die zich misschien wel jonger voelt dan hij is. Hij is journalist en schrijver en gefascineerd door het thema tijdreizen. Niet dat hij er in gelooft, natuurlijk. Het is iets uit sciencefiction-verhalen. Maar dan ontmoet hij Merel op een festival en die vertelt hem dat reizigers zoals in Outlander wel degelijk bestaan. Ze is er namelijk zelf eentje. Om haar ongelooflijke verhaal te bewijzen dirigeert ze Wouter naar een wormgat in de tijd, dat zich op het herentoilet van een groezelige strandtent op Terschelling blijkt te bevinden. De uitbater van de strandtent blijkt de poortwachter van een parallelle wereld waarin je je jeugdigheid zou kunnen hervinden. Maar hij waarschuwt Wouter: ‘Het is er eenzaam en er is geen weg terug.’
Speciaal voor de lezers van deze nieuwsbrief heb ik nog een cadeautje: een code waarmee je dit verhaal gratis kunt downloaden.
Let op: het aantal beschikbare codes is beperkt en op is op!
Kortingscode: WV66P
Download dit gratis ebook in epub of pdf op smashwords.com (couponcode invullen bij bestelling, je hebt wel een Smashwords-account nodig)
Ik stel het op prijs als je na lezing via een online recensie laat weten wat je ervan vond!
Groet,
Edward
P.S. Stuur deze nieuwsbrief vooral door als je denk dat hij interessant is voor iemand anders! 📨